Ciasto „Okrąglak”

Nadrabiam zaległości – a mam ich sporo tutaj ;-( A ja znalazłam swoją kolejną miłość – szydełko 🙂 Tworze maskotki , czapki szaliki itd 🙂 Na końcu wpisu kilka moich prac znajdziecie a co.  A teraz bierzmy sie za ciacho !!

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

2 i 1/2 szkl mąki

2 i 2/3 szkl cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 szkl mleka

250 g masła

4 łyżki kakao

4 jajka

Masa :

1 op serka mascarpone (250G)

350 ml śmietanki kremówki

cukier drobny około 1/3 szkl

Truskawki

 

Sposób przygotowania:

1. Do mleka dodaj margarynę, cukier oraz kakao. Zagotuj, mieszając od czasu do czasu do momentu, aż cukier i margaryna się rozpuszczą. Ostudź

2. Dwa jajka i dwa żółtka zmiksuj na puszystą masę, a następnie cały czas miksując dolewaj masę kakaową. Dodaj przesianą mąkę oraz proszek , wymieszaj. Dwa białka ubij na sztywną masę . Dodaj do masy i delikatnie wymieszaj

3.Mase wylej do formy (do babki) piecz 20-30 minut w 200 stopniach (góra-dół)

4. Masa : dobrze schłodzoną śmietank ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i ubijamy. Do ubitej smietany dodajemy serek mascarpone i mieszamy łyżką . Schładzamy w lodówce

5. Ciasto przecinamy wzdłuż na pół , i wykładamy mase, układamy truskawki bez szypułek. Przykrywamy drugim blatem ciasta. Dekorujemy kleksami masy i truskawkami

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *