Nadrabiam zaległości – a mam ich sporo tutaj ;-( A ja znalazłam swoją kolejną miłość – szydełko 🙂 Tworze maskotki , czapki szaliki itd 🙂 Na końcu wpisu kilka moich prac znajdziecie a co. A teraz bierzmy sie za ciacho !!
Składniki:
2 i 1/2 szkl mąki
2 i 2/3 szkl cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szkl mleka
250 g masła
4 łyżki kakao
4 jajka
Masa :
1 op serka mascarpone (250G)
350 ml śmietanki kremówki
cukier drobny około 1/3 szkl
Truskawki
Sposób przygotowania:
1. Do mleka dodaj margarynę, cukier oraz kakao. Zagotuj, mieszając od czasu do czasu do momentu, aż cukier i margaryna się rozpuszczą. Ostudź
2. Dwa jajka i dwa żółtka zmiksuj na puszystą masę, a następnie cały czas miksując dolewaj masę kakaową. Dodaj przesianą mąkę oraz proszek , wymieszaj. Dwa białka ubij na sztywną masę . Dodaj do masy i delikatnie wymieszaj
3.Mase wylej do formy (do babki) piecz 20-30 minut w 200 stopniach (góra-dół)
4. Masa : dobrze schłodzoną śmietank ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i ubijamy. Do ubitej smietany dodajemy serek mascarpone i mieszamy łyżką . Schładzamy w lodówce
5. Ciasto przecinamy wzdłuż na pół , i wykładamy mase, układamy truskawki bez szypułek. Przykrywamy drugim blatem ciasta. Dekorujemy kleksami masy i truskawkami