Ciasto „na zdrowie ” o tak ! Biszkopt z mąki graham , zamiast cukru ksylitol – owoce i serek mascarpone !! Cała rodzinka się zajadała – nawet mój największy krytyk kulinarny – TATA. Który nie przepada za eksperymentami i dziwactwami. A tu jadł aż miło było patrzeć <3
P.S
Dziękuje Kochani, że jest Was coraz więcej – co widać na FB <3
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek L
1/2 szkl ksylitolu
niepełna szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 1850
Masa:
2 op serka mascarpone ( po 250 g )
2 op śmietanki kremówki 30%
5 płaskich łyżek ksylitolu
Dodatkowo:
1 op.malin
1 op.borówki amerykańskiej
Sposób przygotowania:
1. Biszkopt : Białka oddziel od żółtek .
2. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Na koniec ubijania dodawaj partiami ksylitol, a następnie żółtka.
3. Gdy masa jajeczna będzie już gęsta dodaj mąkę i miksuj jeszcze przez chwilę
4. Ciasto przelej do tortownicy o śr. 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia . Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) i piecz do suchego patyczka – około 40 minut
5. Masa: Mocno schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj ksylitol. Następnie po łyżce dodawaj mascarpone cały czas miksując. Masę włóż do lodówki by się schłodziła.
6. Owoce umyj i osusz. Przestudzony biszkopt przekrój go wzdłuż na pół.
7. Układamy ciasto : Biszkopt, 1/2 masy, 1/2 owoców, biszkopt, 1/2 masy, 1/2 owoców. Ciasto włóż do lodówki by się schłodziło.
Paulinko torcik wygląda bajecznie i niezwykle smakowicie 🙂