Ciasto „na zdrowie”

Ciasto „na zdrowie ” o tak ! Biszkopt z mąki graham , zamiast cukru ksylitol – owoce i serek mascarpone !! Cała rodzinka się zajadała – nawet mój największy krytyk kulinarny – TATA. Który nie przepada za eksperymentami i dziwactwami. A tu jadł aż miło było patrzeć <3

P.S

Dziękuje Kochani, że jest Was coraz więcej – co widać na FB <3

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

Biszkopt:

6 jajek L

1/2 szkl ksylitolu

niepełna szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 1850

Masa:

2 op serka mascarpone ( po 250 g )

2 op śmietanki kremówki 30%

5 płaskich łyżek ksylitolu

Dodatkowo:

1 op.malin

1 op.borówki amerykańskiej

 

Sposób przygotowania:

1. Biszkopt : Białka oddziel od żółtek .
2. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Na koniec ubijania dodawaj partiami ksylitol, a następnie żółtka.
3. Gdy masa jajeczna będzie już gęsta dodaj mąkę i miksuj jeszcze przez chwilę
4. Ciasto przelej do tortownicy o śr. 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia . Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) i piecz do suchego patyczka – około 40 minut
5. Masa: Mocno schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj ksylitol. Następnie po łyżce dodawaj mascarpone cały czas miksując. Masę włóż do lodówki by się schłodziła.
6. Owoce umyj i osusz. Przestudzony biszkopt przekrój go wzdłuż na pół.
7. Układamy ciasto : Biszkopt, 1/2 masy, 1/2 owoców, biszkopt, 1/2 masy, 1/2 owoców. Ciasto włóż do lodówki by się schłodziło.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *