Ciasto mocno czekoladowe

Coś dla miłośników czekolady. Ciasto jest wręcz obłędnie czekoladowe.. Idealny także jako tort. Moja rodzina była tym ciastem zachwycona – zwłaszcza Teść , który uwielbia czekoladę.

 

 

 

 

 

 

Składniki:

Biszkopt:

6 jajek
2 łyżki kakao
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1, 5 łyzeczki proszek do pieczenia
3 budynie czekoladowe
1 szkl cukru

Masa czekoladowa:

600 ml śmietanki kremówki

400 g gorzkiej czekolady

1/2 szkl cukru pudru

 

Sposób przygotowania:

1.Biszkopt:

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z cukrem. Caly czas miksując dodać żółtka. Do gęstej masy dodać resztę składników i delikatnie połączyć drewnianą łyżką

2. Ciasto wylać do tortownicy wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Spód podpiec ok 30-40 min w 180 stopniach (Góra-dół)

3. Masa:

Do rondelka o grubym dnie wlej śmietankę i dodaj pokruszoną czekoladę. Postaw na bardzo małym ogniu i rozpuść, często mieszając.

4. Śmietankę z czekoladą odłóż do lodówki na minimum 5 godzin.

5. Do śmietanki z czekoladą dodaj cukru pudru i całość ubij za pomocą miksera.

6. Dobrze ubitą masę ( powinna być puszysta ) wylewamy na wystudzony biszkopt. Ciasto wkładamy do lodówki na kolejne 5 godzin. Przed podaniem posypujemy cukrem  pudrem wymieszanym z kakao

 

 

5 thoughts on “Ciasto mocno czekoladowe

  1. Nigdy nie piekłam tak czekoladowego biszkoptu. A uwielbiam wszystko co czekoladowe dlatego też już wiem co upiekę dla najbliższych na niedzielę. 🙂 Ciasto prezentuje się obłędnie mam nadzieję, że i w moim wykonaniu będzie się tak efektownie prezentować.

  2. Muszę je zrobic na Wielkanoc 😉 Na jaki rozmiar tortownicy podany jest przepis ? I, w którym momencie dodajemy wspomniany w opisie likier – nie widzę go w przepisie … ?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *