Ciasto ” Leśny mech ” z brzoskwiniami

To ciasto króluje od wielu lat na polskich stołach. A ja dopiero upiekłam je kilka dni temu.. 🙂 Bo przecież idąc w gości nie można iść z pustymi rękoma 😉 Spotkanie było bardzo udane , mam nadzieję, że ciasto smakowało 😀 Kasiu , Krzysztofie dziękujemy za gościnę !! 🙂

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

Ciasto:

450 g mrożonego szpinaku

2 szkl mąki pszennej

1 szkl oleju rzepakowego

3 łyżeczki proszku do pieczenia

4 jajka

250 g cukru

Dodatkowo:

kilka brzoskwiń z zalewy

400 g śmietanki kremówki

2 łyżeczki żelatyny + wrzątek

1/3 szkl cukru pudru

 

Sposób przygotowania:

1. Do miski dodajemy jajka oraz cukier i miksujemy do uzyskania puszystej masy. Stopniowo cały czas miksując dodajemy olej.

2. Do masy  przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. I całość miksujemy

3. Z rozmrożonego szpinaku odciskamy nadmiar wody.Szpinak dodajemy do ciasta i mieszamy.

4. Do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wylewamy ciasto . Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) i pieczemy około 1 godziny – bądź do suchego patyczka 🙂

5. Biszkopt studzimy. Wierzch ostudzonego biszkoptu ścinamy i kruszymy.

6. Żelatynę dodajemy do miseczki i zalewamy wrzątkiem – tak by wrzątek zakrył żelatynę i mieszamy do jej rozpuszczenia

7. Śmietankę ubijamy na sztywno. Cały czas miksując dodajemy cukier puder i żelatynę.

8. Brzoskwinie odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę

9. Układamy ciasto : biszkopt, 1/2 śmietanki, 2/3 brzoskwiń, 1/2 śmietanki, pokruszony biszkopt – lekko go dociskamy ręką , brzoskwinie.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *