Ciasto Królowej

Ciasto królowej to połączenie pysznego mocno czekoladowego biszkoptu, śmietankowej masy budyniowej, herbatników, krakersów, masy krówkowej oraz bitej śmietany. Te wszystkie warstwy tworzą coś przewspaniałego…. 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

Tortownica 24×34

Biszkopt;

7 jajek
2 łyżki kakao
2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżka mąki pszennej
1, 5 łyzeczki proszek do pieczenia
3 budynie czekoladowe
1 szkl cukru

Masa budyniowa:

4 budynie śmietankowe bez cukru

1,7 l mleka 3.2%

1/2 szkl cukru

500 g margaryny Kasi

Ponad to :

1 op. herbatników

1 op krakersów

600 ml śmietanki kremówki

50 g mlecznej czekolady

50 g białej czekolady

4 płaskie łyżki cukru pudru

100 ml mocnego kompotu wiśniowego

1 1/2 puszki masy krówkowej

 

Sposób przygotowania:

  1. Biszkopt: Białka oddziel od żółtek. Do białek dodaj szyptę soli i całość ubij na sztywną pianę. Cały czas miksując dodawaj stopniowo cukier, a następnie żółtka.

2. Do masy jajecznej przesiej pozostałe suche składniki i całośc wymieszaj za pomocą miskera. Ciasto wylej na tortownice wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra -dół) i piecz 30-40 min

3. Masa budyniowa: Do rondla wlej 1,5 l mleka i dodaj cukier. Do reszty mleka dodaj budynie i wymieszaj na gładką mleka. GDy mleko w rondlu będzie ciepłe wlej masę budyniową i mieszaj do zgęstnienia. Zdejmij z ognia i pozostaw do całkowitego ostygnięcia

4. Margarynę utrzyj na jasną masę, stopniowo dodawaj ostudzony budyń.

5. Biszkopt przetnij na pół. Śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem

6. Układamy ciasto: biszkopt, polewamy go połową kompotu, wykładamy 1/2 masy budyniowej, biszkopt , polewamy go resztą kompotu, 1/2 masy, pozostała masa budyniowa, herbatniki, masa krówkowa, krakersy, bita śietana, i starta czekolada.

Ciasto odstawiamy najlepiej na całą noc do lodówki

 

6 thoughts on “Ciasto Królowej

  1. Ale ciacho:) Wygląda niesamowicie apetycznie:) Zastanawiam się tylko… w opisie dwukrotnie podana jest tortownica, ale wymiary 24×34 bardziej sugerowałyby zwykłą blaszkę… ?

    1. Ja robiłam to w tortownicy o wymiarach 24×34 🙂 wtedy ciasto można łatwo wyciągnąć z blaszki bo odpina się boki jak to w tortownicy 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *