Na osłodę , że mnie więcej nie ma niż jestem podzielę się z Wami moim ulubionym ciastem „agrestowcem” . Ciasto przygotowuje się bardzo szybko, jest smaczne i niepowtarzalne w smaku. Kochają je duże jak i małe łasuchy 😉
Za jakiś czas na blogu przepisy na ciasta , ciasteczka itd będą w zdrowszej wersji. Niestety cierpię na insulinooporność i stan przed cukrzycowy. Na razie staram się sama wszystko ogarniać 🙂 W listopadzie przekonam się czy wyniki się poprawiły. Trzymajcie kciuki ! 🙂 Poza tym Filip rośnie jak na drożdżach :-O Po wypłacie czeka mnie wymiana 80% bielizny oraz obuwia bo wszystko juz robi się za małe !!
Składniki:
Ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej typ 650
250 g zimnej margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek
Pianka:
5 białek
2/3 szklanka drobnego cukru do wypieków
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 opakowania budyniu śmietankowego
1/2 szklanki oleju rzepakowego
Dodatkowo:
800 g agrestu
2 galaretki agrestowe +400 ml wrzątku
1. Ciasto: Na stolnicy wyłóż mąkę i dodaj margarynę. Całość posiekaj nożem aż zacznie przypominać kruszonkę. Dodaj żółtka i cukier. Całość zagnieć.
2. Jędrne ciasto uformuj w kulkę, owiń folią spożywczą i włóż do zamrażalnika na 3o min.
3. Blachę o wymiarach 33×20 wyłóż ciastem. Włóż do piekarnika nagrzanego do 190 Stopni (góra-dół) i podpiecz 20 minut. Ostudź
4. Pianka: Białka ubij na sztywną pianę. Gdy to nastąpi cały czas miksując na wysokich obrotach dodawaj małymi porcjami cukry.
5. Do piany dodaj proszek budyniowy i ubijaj do momentu jego rozpuszczenia. Gdy to nastąpi cały czas ubijajac wlewaj powoli olej.
6. Na ostudzony spód ciasta wyłóż 1/2 piany oraz 2/3 agrestu. Na całość wyłóż pozostałą część piany. Piecz 45 minut w 190 stopniach. Studzimy
7. Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do lodówki.
8. Na ostudzone ciasto wykładamy pozostały agrest i polewamy tężejącą galaretką. Ciasto wkłądamy do lodówki.