Ciastka PRL-ki

Przepis na te ciasteczka znalazła moja mama w zeszycie z przepisami mojej Babci. Takie ciasteczka piekło się w czasach kryzysu. Potrzeba tylko 3 składniki: mąką, masło-bądź margaryna, biały ser. Raz , dwa , trzy i gotowe są pyszne kruche, serowe ciasteczka. Choć ograniczyłam słodkie do minimum tak nie mogłam się odpędzić od tych ciasteczek – ale pocieszam się , że nie tylko ja tylko cała rodzinka  🙂

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

250 g margaryny ( u mnie Kasia)

250 g mąki

250 g sera białego

Dodatkowo:

Cukier biały i trzcinowy do posypania

1 białko

 

Sposób przygotowania:

1. Składniki na ciastka zagnieć razem aż do uzyskania jędrnego ciasta. Całość ułóż w misce i schłodź przez 40 minut w lodówce

2. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na grubość około 1 cm. Za pomocą foremek wycinaj ciasteczka.

3. Ciastka układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Ciastka smaruj rozbełtanym białkiem i posypuj cukrem. Piecz 15-20 minut w 180 stopniach bądź do uzyskania złotego koloru

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *