Ciastka Insulinki

Tak wiem… W ogóle mnie tu nie ma 🙁 Ale jestem , żyje ! Jakoś czasu mało, choroby dają w kość . Od ostatniego wpisu na blogu w ogóle nie zasiadałam do laptopa. Musicie mi wybaczyć. Teraz mam nieco czasu ponieważ siedzę w domu z Filipem bo ma infekcję oskrzelową. W piątek miał zapalenie krtani i coś się zaczynało… Bactrim nie dał rady i zeszło nam lekko na oskrzela i siedzimy w domu… Na szczęście po trzech atakach gorączki jest już lepiej – antybiotyk działa . Mam nadzieję , że u Was mimo paskudnej pogody trzymacie się świetnie ! A na osłodę zapraszam na pyszne ciastka dla diabetyków i insulinoopornych do kawki !! 🙂

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

2 i 1/3 szkl mąki orkiszowej pełnoziarnistej (typ 1850)

150 g masła

4 łyżki ksylitolu

1 duże jajko

2 żółtka

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo : ziarna słonecznika oraz pestki dyni

2 białka +ksylitol ( do posmarowania)

 

Sposób przygotowania:

1. Do miski dodaj wszystkie składniki ciastek. Ugnieć na jednolite ciasto. Jeżeli ciasto jest za miękkie włóż je na 15 minut do lodówki.

2. Białka roztrzep z ksylitolem

3. Ciasto rozwałkuj na grubość około 0.4 cm. Wykrawaj ciastka za pomocą kieliszka. Ciastka układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia blisko siebie. Ciastka smaruj białkiem i posyp słonecznikiem i pestkami.

4. Ciasteczka piecz 15-20 minut w 1800 st (termoobieg)

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *