Pyszne ciasteczka z dodatkiem nasion chia . Ciasteczka  no cóż …..są UZALEŻNIAJĄCE !!!! uzależniają swym maślanym smakiem i szczelającymi pod zębami nasionami chia….:-)) Nawet mój Fifi się nimi zajadał :-)) 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

200 g masła

2,5 szklanki mąki pszennej (ok. 390 g)

3/4 szklanki cukru pudru

1 jajko

1 łyżka cukru z wanilią

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

3 łyżki nasion chia

 

Sposób przygotowania:

1.Wszystkie składniki (oprócz nasion chia) wykładamy na stolnice i siekamy nożem. Następnie wyrabiamy. Gdy ciasto będzie jednolite dodajemy nasiona chia i wyrabiamy do połączenia składników

2.Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 15 minut do zamrażalki

3.Po tym czasie z ciasta odrywamy niewielkie ilości ciasta i formujemy z nich kuleczki i układamy na stolnicy w większych odstępach od siebie.

4.Za pomocą szklanki spłaszczamy ciasteczka.

 

 

5. Ciastka przekłądamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciastka najlepiej ułożyć w większych odstępach od siebie. I wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 15-20 minut aż nabiora rumianego kolorku