Ciastka „Baletki”

Ciasteczka „Baletki” – klasyk. Pyszne ciasteczka biszkoptowe przełożone marmoladą. Uwielbiałam je zajadać – zwłaszcza gdy  były obsypane makiem – u mnie są w wersji bez – bo maku w szafkach brak 🙁 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

6 jajek

150 g mąki pszennej

160 g cukru

Dodatkowo:

marmolada

 

Sposób przygotowania:

1. Białka oddziel od żółtek.

2.Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę. Gdy to nastąpi stopniowo dodawaj cukier cały czas ubijając. Następnie dodawaj po 1 żółtki – cały czas ubijając

3.Do masy jajecznej przesiej mąkę i wymieszaj .

4. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego  z okrągłą tylką. Wykładać na blachę wyłożonej papierem niewielkie keksy. Piec około 10-15 minut w 180 stopniach. Z ciasta wychodzi około 4 blachy. Ciasteczka nakładać na blachę przed włożeniem do piekarnika.

5. Przestudzone ciastka przełożyć marmoladą za pomocą rękawa cukierniczego.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *