Ciastka „Baletki”

Ciasteczka „Baletki” – klasyk. Pyszne ciasteczka biszkoptowe przełożone marmoladą. Uwielbiałam je zajadać – zwłaszcza gdy  były obsypane makiem – u mnie są w wersji bez – bo maku w szafkach brak 🙁 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

6 jajek

150 g mąki pszennej

160 g cukru

Dodatkowo:

marmolada

 

Sposób przygotowania:

1. Białka oddziel od żółtek.

2.Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę. Gdy to nastąpi stopniowo dodawaj cukier cały czas ubijając. Następnie dodawaj po 1 żółtki – cały czas ubijając

3.Do masy jajecznej przesiej mąkę i wymieszaj .

4. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego  z okrągłą tylką. Wykładać na blachę wyłożonej papierem niewielkie keksy. Piec około 10-15 minut w 180 stopniach. Z ciasta wychodzi około 4 blachy. Ciasteczka nakładać na blachę przed włożeniem do piekarnika.

5. Przestudzone ciastka przełożyć marmoladą za pomocą rękawa cukierniczego.

 

1 thought on “Ciastka „Baletki”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *