Ciasteczka orkiszowe

I diabetyk chce od czasu do czasu zjeść coś słodkiego. Co nie oznacza , że musi grzeszyć jedząc cukier i białą mąkę. Te ciasteczka są z mąki orkiszowej typ 1850 i słodzone ksylitolem. Szybko się je przygotowuje i jeszcze szybciej pożera 🙂

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

ok 140 g mąki orkiszowej typ 1850

100 g masła

45 g ksylitolu

szczypta soli

1 łyżka śmietany 18%

 

Sposób przygotowania:

1. Do miski przesiej mąkę, dodaj kawałki zimnego masła , ksylitol, sól i śmietanę. Szybko zagnieć i odłożyć do lodówki na 15 minut

2.Rozwałkuj na grubość ok 0.5cm, wykrawaj ciasteczka

3.Piekarnik rozgrzej do 180 st. C (góra-dół)

4.Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez ok 10 minut na ciemnozłoty kolor.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *