Ciasteczka ” Gąski „

Ciasteczka gąski są u mnie w rodzinie od pokoleń. Są świetnym pomysłem na wykorzystanie żółtek , które gdzieś nam zostają 🙂 Ciasteczka są bardzo smaczne, a im dłużej leża tym są smaczniejsze . 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

5 żółtek ugotowanych na twardo ( możemy same żółtka ugotować na parze )

130 g margaryny

3 łyżki cukru pudru

mąka pszenna

 

Sposób przygotowania:

1. Margarynę i cukier ucieramy za pomocą miksera, gdy cukier i margaryna się połączą dodajemy po 1 żółtku. Ucieramy do momentu aż żółtka dobrze się wkręcą.

2. Do masy dodajemy mąki – tyle by powstało ciasto jak na pierogi.

3. Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość około 0.5 cm i za pomocą foremek wykrawamy ciastka.

4. Ciastka układamy  na blaszce w większych odstępach od siebie. Pieczemy w 190 stopniach około 15 minut – do momentu aż nabiorą złoty kolor

 

1 thought on “Ciasteczka ” Gąski „

  1. Dziękuję bardzo za odwiedziny na moim blogu dobrze wiedzieć że moje portrety komuś się podobają ja również z wielką przyjemnością czytam twoje przepisy a TEN ciasteczkowy z pewnością będzie przeze mnie wypróbowany bardzo często robię desery z których zostają mi albo białka albo żółtka więc przepis w sam raz dla mnie! Życzę dużo kulinarnej weny i zapraszam oczywiści ponownie do mnie pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *