Chutney paprykowy z chilli

Bez nazwy-1Pyszny domowy chutney paprykowy z dodatkiem małych papryczek chilli. Taki chutney u nas w domu znika bardzo szybko. Idealny na kanapki, do mięs, marynat. A także i sosów czy sałatek. Ostrość chutneyu możemy zmieniać – dodając bądź zmniejszając ilość papryczek chilli.

 

 

 

 

 

Składniki:

olej rzepakowy
150 ml octu balsamicznego
70 g cukru białego
8 papryczek chilli ( małych)
1 kg czerwonej papryki ( ok 8 sztuk)
1 gałązka rozmarynu
2 większe czerwone cebule

 

Sposób przygotowania:

1.
Papryki i papryczki chilli umyj osusz i wyłóż na ruszcie i włóż do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piecz je przez ok 40 min ( powinny pojawić się czarne plamy na paprykach)

2.
Po tym czasie ułóż papryki w misce i owiń je folią. Pozostaw je aż trochę ostygną – do momentu gdy można swobodnie utrzymać je w dłoni. Z papryk zdejmij skórę i usuń gniazda. Z papryczek chilli rozetnij je wzdłuż jednego boku, wyciągnij pestki i delikatnie zeskrobc ostrym nożem miąższ oddzielając go od skórki.

3.
Miąższ z papryk pokrój w paski, a miąższ z chilli posiekaj drobno

4.
Na dużej patelni rozgrzej odrobinę oleju rzepakowego. Cebule obierz i posiekaj w drobną kostkę. Wrzuć na rozgrzany olej. Dodaj oddzielone z gałązki igiełki rozmarynu. Duś na małym ogniu około 20 minut

5.
Do cebuli dodaj paprykę i chilli. Dokładnie wymieszaj. Dodaj ocet, cukier, dopraw solą i pieprzem. Gotuj na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając do momentu aż płyn odparuje a chutney będzie miał konsystencję gęstego sosu

6.
Chutney przekładamy do słoika i pasteryzujemy ok 10 minut

 

 

Bez nazwy-1 Bez nazwy-12

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *