Chłop to potoczne określenie rolnika ciężko pracującego fizycznie przez wiele godzin. Stereotypowo przyjmując jest to osoba, która nie ma dużej ilości pieniędzy i czasu na to, by przygotowywać wytworne, wieloskładnikowe potrawy. Dlatego też chłopskie jadło musi być proste, pożywne i szybkie w przygotowaniu. Jakie śniadania spełniają te wymagania? Mamy na nie dwa sprawdzone pomysły!

Omlet chłopski z wędzonką

Potrzebujemy:

  • wędzony boczek – 80-100 gram
  • jajka – 2 sztuki
  • ziemniak – 1 duży ugotowany
  • cebula – 1 mała
  • pomidor – 1 sztuka
  • ogórek małosolny lub kiszony – połowa dużego lub 1 mały
  • mleko – łyżka
  • olej – łyżeczka
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie omleta chłopskiego zaczynamy od tego, że jajka roztrzepujemy, dodając do nich mleko oraz przyprawy. Gdy konsystencja jest jednolita, dodajemy pokrojonego w cienkie plasterki ziemniaka, posiekane w grubą kostkę pomidora i ogórka, drobno poszatkowaną cebulę i boczek pokrojony w cienkie paski. Wszystko dokładnie mieszamy i nakładamy na rozgrzaną patelnię polaną olejem. Smażymy z obu stron wolno, do czasu aż wierzch się zarumieni a wnętrze będzie ścięte.

Chłopska zapiekanka z ziemniakami i kiełbasą

Jej ogromnym plusem jest to, że możesz przygotować ją dzień wcześniej i schować do lodówki, w której doczeka do rana. By stworzyć to śniadanie chłopskie potrzebujemy:

  • ziemniaki ugotowane al dente – pół kilograma
  • kiełbasę chłopską – ćwierć kilograma
  • cebulę – jedną dużą
  • ser żółty tarty – około 125 gram
  • śmietanę – trzy czubate łyżki
  • jajko – 1 duże lub 2 małe
  • oliwę – 2 łyżki
  • natkę pietruszki – garść posiekanej

Zapiekanka chłopska z kiełbasą w wykonaniu jest banalnie prosta. Na spodzie naczynia żaroodpornego rozkładamy równomiernie ziemniaki pokrojone w plastry (pół przygotowanej porcji). Na nie kładziemy podsmażone wcześniej na oliwie cebulę krojoną w kostkę oraz kiełbasę krojoną w plastry. Na wierzchu umieszczamy pozostałe ziemniaki. Całość polewamy sosem przygotowanym z dokładnie wymieszanych jajek, śmietany, sera i przypraw. Teraz pozostaje włożyć zapiekankę do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni i poczekać około 30-40 minut. Smacznego!