Prawdopodobnie wspomniany chleb został po raz pierwszy zrobiony we wczesnych latach siedemdziesiątych dwudziestego wieku. Działo się to w Holandii, ale błyskawicznie przepis zadomowił się między innymi w Wielkiej Brytanii oraz Stanach Zjednoczonych. Skąd się wzięła nazwa tygrysi chleb? Stąd, że po upieczeniu jego skórka jest oryginalnie popękana. Niektórzy patrząc na nią określają wypiek jako chleb żyrafy czy chlebek tygryska.

Jakie są inne zalety chleba tygrysiego? Na pewno jego fantastyczna, chrupiąca skórka oraz słodkawy, miękki miąższ w strukturze bliższy bułce niż naszemu klasycznemu chlebowi. Nie bez znaczenia jest również doskonały zapach uzyskiwany dzięki olejowi sezamowymi oraz to, że pieczywo tygrysie jest wręcz banalne w wykonaniu. Z przygotowaniem tego dania poradzi sobie praktycznie każdy, nawet początkujący piekarz.

Jak zrobić chlebek tygrysi?

Zacznijmy od rzeczy najważniejszej. Czyli, mówiąc krótko: chleb tygrysi skład. Są tu trzy kluczowe elementy: zaczyn, ciasto właściwe oraz pasta ryżowa

Do tego, by przygotować zaczyn na chleb tygrysi, potrzebujemy:

  • mąki pszennej – około 100 gram
  • ciepłej wody – około 50 mililitrów
  • drożdży suchych – około 7 gram
  • cukier – jedną płaską łyżkę
  • sól – ćwierć łyżeczki

Drożdże łączymy z wodą i mieszamy do dokładnego rozpuszczenia się tych pierwszych. Gdy  o nastąpi, dodajemy pozostałe składniki zaczynu i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (na przykład przy grzejniku) na około dwie godziny

Właściwe ciasto na chleb tygrysi to:

  • mąka pszenna 500 lub 650 – około 400 gram
  • drobno zmielone płatki owsiane – około 100 gram
  • siemię lniane – garść
  • ciepła woda – 100 mililitrów
  • mleko – około 200 mililitrów tego o temperaturze pokojowej
  • cukier – pół łyżki
  • sól – 2 łyżeczki
  • olej sezamowy – 2 łyżki

Do zaczynu dodajemy najpierw mokre składniki ciasta, a następnie suche i całość mieszamy. Powinno być ono gęste, gładkie i nielepiące się do dłoni. Przykrywamy miskę ściereczką i odkładamy do rośnięcia na kolejne 2 godziny. Po godzinie ciasto wyjmujemy na oprószony mąką blat, uderzamy w nie dłonią i rozciągamy – wszystko po to by je wygazować. Po kolejnej godzinie rośnięcia wkładamy ciasto do blaszki i lekko spryskujemy wodą.

Teraz czas, by powstała pasta sezamowa do chleba tygrysiego. Potrzebujemy do niej:

  • suche drożdże – 7 gram
  • mąki ryżowej – około 120 gram
  • ciepłą wodę – 80-100 mililitrów
  • cukier – łyżkę
  • sól – pół łyżeczki
  • olej sezamowy – łyżkę

Drożdże mieszamy z wodą do ich rozpuszczenia się. Dodajemy resztę składników i mieszamy do uzyskania jednolitej masy o konsystencji gęstej pasty. Stawiamy całość na 15 minut w ciepłe miejsce, po czym smarujemy nią nasz najlepszy chleb tygrysi. Wkładamy blaszkę do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na około 50 minut i gotowe!