Pyszny domowy chleb pszenny z nasionami chia oraz płatkami owsianymi. Chleb ma nieziemsko chrupiącą skórkę – tygrysią ;-)) Zapraszam do wypróbowania przepisu bo na prawdę warto – tak pysznego chleba nie znajdziecie w piekarni !!
Składniki:
Chleb:
350 g mąki pszennej
7 gram świeżych drożdży
1 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
25 g miękkiego masła
75 ml ciepłego mleka
150 ml ciepłej wody
3 łyżki nasion chia
1 łyżka płatków owsianych
Skórka:
ziarenko świeżych drożdży (wielkości ziarnka grochu)
szczypta soli
1 łyżka cukru
0,5 szklanki ciepłej wody
3/4 szklanki mąki kukurydzianej
1 łyżka oleju
Sposób przygotowania:
1. Chleb:W misce wymieszać mąkę z solą, dodać masło, drożdże i cukier, nasiona chia oraz płątki owsiane. Wlać mleko i wodę, wyrobić aż ciasto będzie gładkie i elastyczne, starając się nie dosypywać mąki.
2. Ciasto przykryć , odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią, lekko wyrobić, ciasto włożyc do keksówki
Przykryć ponownie odstawić na 30 minut do podwojenia objętości
3. Skórka : Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie i dodajemy resztę składników. Wszystko dokładnie mieszamy i pozostawiamy na 10 minut.
4. Wyrośnięty chleb smarujemy masą na skórkę. Formę wstawiamy do pieca nagrzanego do 185 stopni i pieczemy około 45 minut do tzw. suchego patyczka
Nie próbowałam, ale wygląda obłędnie:) Pieczywa prawie nie jem, ale mam straszną ochotę taki chleb sobie upiec!
polecam wypróbować 🙂