Chleb tygrysi z nasionami chia i płatkami owsianymi

Pyszny domowy chleb pszenny z nasionami chia oraz płatkami owsianymi. Chleb ma nieziemsko chrupiącą skórkę – tygrysią ;-)) Zapraszam do wypróbowania przepisu bo  na prawdę warto – tak pysznego chleba nie znajdziecie w piekarni !!

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

Chleb:

350 g mąki pszennej
7 gram świeżych drożdży
1 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
25 g miękkiego masła
75 ml ciepłego mleka
150 ml ciepłej wody

3 łyżki nasion chia

1 łyżka płatków owsianych

Skórka:

ziarenko świeżych drożdży (wielkości ziarnka grochu)

szczypta soli

1 łyżka cukru

0,5 szklanki ciepłej wody

3/4 szklanki mąki kukurydzianej

1 łyżka oleju

 

Sposób przygotowania:

1. Chleb:W misce wymieszać mąkę z solą, dodać masło, drożdże i cukier, nasiona chia oraz płątki owsiane. Wlać mleko i wodę, wyrobić aż ciasto będzie gładkie i elastyczne, starając się nie dosypywać mąki.

2. Ciasto przykryć , odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią, lekko wyrobić, ciasto włożyc do keksówki
Przykryć ponownie odstawić na 30 minut do podwojenia objętości

3. Skórka : Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie i dodajemy resztę składników. Wszystko dokładnie mieszamy i pozostawiamy na 10 minut.

4. Wyrośnięty chleb smarujemy masą na skórkę. Formę wstawiamy do pieca nagrzanego do 185 stopni i pieczemy około 45 minut do tzw. suchego patyczka

 

2 thoughts on “Chleb tygrysi z nasionami chia i płatkami owsianymi

  1. Nie próbowałam, ale wygląda obłędnie:) Pieczywa prawie nie jem, ale mam straszną ochotę taki chleb sobie upiec!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *