Chleb cebulowy

Bez nazwy-7Bardzo lubię piec i wymyślac domowe pieczywo. Ten chleb powstał z myślą o moim mężu, który bardzo lubi cebulę. Chleb ma chrupiąca skórkę i miękki środek. Taki chlebek piekłam 3 lata temu tuż przed porodem gdy miałam dużo chęci do pieczenia domowego pieczywa

 

 

 

 

 

Składniki:

400 g mąki
25 g świeżych drożdży
4 duże cebule
1 płaska łyżeczka soli
1 czubata łyżeczka miodu
200 ml ciepłej wody
1 spora łyżeczka tymianku
1 spora łyżeczka suszonego rozmarynu

 

Sposób przygotowania:

  • 1.
    Cebulę obrać , pokroić w cieniutką kostkę i przesmażyć na janso-złoto na oleju.Delikatnie przestudzić
    2.
    pkt2 - krok 2Do miski wsypać mąkę rozkruszone drożdże , sól i zioła wymieszać. Dodać miód, wodę i cebulę, Wyrabiać ciasto przez 15 minut.
    3.
    pkt3 - krok 3Przykryć ściereczka i odstawić na minimum godzinę do podwojenia objętości
    4.
    pkt4 - krok 4Tortownicę 20 cm posmarować olejem. Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią , wyrabiać ponownie ale przez 5 minut. Włożyć do nasmarowanej tortownicy. Chleb posmarować na wierzchu olejem, przykryć ściereczką – odstawić w ciepłe miejsce na godzinę
    5.
    pkt 5 - krok 5Wrośnięte ciasto piec ok 55 minut w 180 stopniach.

 

 

Bez nazwy-7 Bez nazwy-6

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *