Budyniowe gniazda hiszpańskie

Dziś tłusty czwartek. My świętujemy go budyniowymi gniazdami hiszpańskimi – inaczej pączkami hiszpańskimi. Są pyszne ,mój mąż bardzo się nimi zajada. Wczoraj gdy piekłam drugą turę zrobiłam też paluchy w czekoladzie…. niestety nie odczekały poranka by im zrobić zdjęcie… ;-D 😀 To bierzemy się za pączki !

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

1 szkl wody

125 g masła

1 szkl mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

20 g proszku budyniowego o smaku waniliowym

4 duże jajka

Lukier:

sok z połowy cytryny

cukier puder

 

Sposób przygotowania:

1. Do rondla dodaj wodę i masło. Rozpuść i doprowadź do wrzenia . Zmniejsz ogień

2. Do masła z wodą wsyp mąkę wymieszaną z budyniem i proszkiem do pieczenia. I cały czas mieszaj do połączenia składników . Garnek z ciastem studzimy.

3. Do ostudzonego ciasta wbijamy jajko i miksujemy aż do połączenia składników. I tak postępujemy z pozostałymi 3 jajkami.

4. Ciasto przekładamy do szprycy z końcówką do rozetek.

5. Z papieru do pieczenia wycinamy kwadraciki. Na każdy z nich nakładamy ciasto – 2 rządki . By były wysokie. 

6.Ciastka z papierem (papierem do góry) wrzucamy na rozgrzany olej. Po chwili papier odpada więc go wyciągamy i obracamy ciastka. Pieczemy z obydwóch stron na rumiano. Studzimy na kratce.

7. Lukier :Cukier łączymy z sokiem by powstał gęsty lukier. I smarujemy nim gniazdka .

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *