Tradycyjny biszkopt przełożony z masą z serka mascarpone z dodatkiem truskawek. Palce lizać. Idealne do popołudniowej kawki na tarasie 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

6 jajek

1/3 mąki ziemniaczanej

2/3 mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2/3 szkl cukru

Pianka:

500 ml śmietany kremówki 30%
500 g truskawek
5 łyżek cukru pudru
2 galaretki truskawkowe + 3/4 szkl gorącej wody
300 g serka mascarpone

Dodatkowo:

100 g mlecznej czekolady

50 g gorzkiej czekolady

 

Sposób przygotowania:

1. Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek.
Białka ubić z cukrem. Caly czas miksując dodać żółtka.
Do gęstej masy dodać resztę składników i delikatnie połączyć drewnianą łyżką

2. Piecz w 180 stopniach 30 min. Wystudzić. Przekroić na pół.
Namoczyć mieszaniną wody z sokiem z cytryny

3. Masa: 

Truskawki zmiksować.
Galaretki rozpuścić w 3/4 szkl gorącej wody

4. Śmietanę i ser zmiksować, dodać cukier.

5. Pod koniec miksowania dodać zmiksowane truskawki i tężejącą galaretkę. Schłodź delikatnie w lodówce

6. Na biszkopt wylej 1/2 masy, przykryj drugim biszkoptem zalej pozostałą częścią masy. Ciasto posyp startą czekoladą
Odstaw do lodówki do stężęnia.