Biszkopt z pianką truskawkową

Tradycyjny biszkopt przełożony z masą z serka mascarpone z dodatkiem truskawek. Palce lizać. Idealne do popołudniowej kawki na tarasie 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

6 jajek

1/3 mąki ziemniaczanej

2/3 mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2/3 szkl cukru

Pianka:

500 ml śmietany kremówki 30%
500 g truskawek
5 łyżek cukru pudru
2 galaretki truskawkowe + 3/4 szkl gorącej wody
300 g serka mascarpone

Dodatkowo:

100 g mlecznej czekolady

50 g gorzkiej czekolady

 

Sposób przygotowania:

1. Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek.
Białka ubić z cukrem. Caly czas miksując dodać żółtka.
Do gęstej masy dodać resztę składników i delikatnie połączyć drewnianą łyżką

2. Piecz w 180 stopniach 30 min. Wystudzić. Przekroić na pół.
Namoczyć mieszaniną wody z sokiem z cytryny

3. Masa: 

Truskawki zmiksować.
Galaretki rozpuścić w 3/4 szkl gorącej wody

4. Śmietanę i ser zmiksować, dodać cukier.

5. Pod koniec miksowania dodać zmiksowane truskawki i tężejącą galaretkę. Schłodź delikatnie w lodówce

6. Na biszkopt wylej 1/2 masy, przykryj drugim biszkoptem zalej pozostałą częścią masy. Ciasto posyp startą czekoladą
Odstaw do lodówki do stężęnia.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *