Bez nazwy-1Ten pyszny i bajecznie wyglądający deser lodowy przygotowałam specjalnie dla mojego Taty z okazji jego dnia. Tata był pod ogromnym wrażeniem wyglądu deseru jak i jego smaku. Baked Alaska idealnie nadaje się na upalne letnie dni, ale także będzie cudownym zwieńczeniem świątecznej kolacji.

 

 

 

 

 

Składniki:

1 l lodów śmietankowych
500 ml lodów truskawkowych
500 ml lodów czekoladowych
kilka okrągłych biszkoptów
3 duże białka
100 ml wody
180 g cukru
1 łyżeczka soku z cytryny

 

Sposób przygotowania:

1.
Dno i boki szklanej miski wykładamy szczelnie folią spożywczą

2.
Na dno tak przygotowanej miski wykładamy lody truskawkowe. Wkładamy do zamrażalki na 1 godzinę.

3.
Po tym czasie układamy lody czekoladowe. Ponownie deser chowamy na 1 godzinę do zamrażalki

4.
I znów po upływie czasu wykładamy lody śmietankowe a na nie układamy biszkopty. Wkładamy do zamrażalki na 1 godzinę

5.
Deser wyjmujemy z zamrażalki. Układamy na paterze bądź talerzy do góry dnem. Miskę delikatnie ogrzewamy dłońmi. Trzymając folię podnosimy miskę do góry.

6.
Folię spożywczą delikatnie ściągamy z lodów.

7.
Do wody wsypujemy cukier. Zagotowujemy i zmniejszamy ogień. Gotujemy powoli aż syrop zgęstnieje lecz nie zmieni koloru!! ( trwa to ok 10-15 min)

8.
Białka ubijamy z sokiem z cytryny na sztywną masę. Cały czas ubijając wlewamy po 1 łyżce syropu. Po wlaniu całego syropu miksujemy jeszcze chwilę aż piana będzie lśniąca

9.
Pianę nakładamy łyżką bądź szpatułką na lody. Tworzymy jak najwięcej nierówności. Pianę opalamy za pomocą palnika do Cr?me br?lée

 

Bez nazwy-1 Bez nazwy-15 Bez nazwy-14 Bez nazwy-12 Bez nazwy-13