Babka cytrynowa

Taką babkę upiekłam na święta wielkanocne. Niestety przepis dodaję dopiero dzisiaj ponieważ od świąt mam zwariowany czas. Drugi dzień świąt spędziliśmy u teściów, i zapomniałam zabrać od moich rodziców aparat. Potem czas leciał a aparat leżakował u rodziców 😀 a potem mój tata miał zabieg laparoskopowy na kolano… i tak leciał ten czas. Aż w końcu mam aparat i dostęp do laptopa 😀 Przepis na babkę dostałam od znajomej Ani, jedyne co w nim zmieniłam to dodałam więcej soku i skórki z cytryny 🙂 Babka jest mocno cytrynowa i bardzo smaczna.

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

1 czubata łyżeczka proszku do  pieczenia

250 g mąki pszennej

250 g cukru

250 g margaryny Kasia

5 jajek

skórka z 2 cytryn

sok z 1 cytryny

żółty barwnik spożywczy

 

Lukier:

sok z 1/2 cytryny

cukier puder

Dodatkowo:

forma do babki o poj. 2 litrów

 

Sposób przygotowania:

1. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli

2. Do żółtek dodajemy cukier i miksujemy , gdy powstanie biała masa dodajemy margarynę i miksujemy

3. Do masy dodajemy sok z cytryny oraz skórkę i miksujemy. Dodajemy pianę z białek i mieszamy. Przesiewamy mąkę z proszkiem i mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Ciasto dzielimy na dwie porcje, do jednej dodajemy żółty barwnik i mieszamy

4. Formę do baby smarujemy olejem. Wlewamy do niej ciasta naprzemiennie . Pieczemy w piekarniku w 180 stopni przez 50-60 minut – do suchego patyczka . ( gdy babka zacznie z góry bardzo się spiekać przykryj papierem do pieczenia)

5. Składniki na lukier miksujemy ze sobą aż powstanie gęsty lukier. Ostudzoną babkę polej lukrem

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *