Babeczki przygotowane specjalnie na konkurs kulinarny. Trzymajcie kciuki 🙂 Takie babeczki możemy podawać z baszczem białym lub czerwonym 😉

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:
2 łyżki jogurtu greckiego
1 duży seler
15 dkg szynki konserwowej
około 15 gotowych spodów do babeczek
1 łyżka skórki otartej z pomarańczy
4 łyżki soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy
sól, pieprz , cukier trzcinowy

 

Sposób przygotowania:

1.
Selera gotujemy w wodzie z dodatkiem 1/2 łyżeczki soli i 1 łyżeczki cukru do momentu aż seler będzie bardzo miękki
2.
Selera studzimy i obieramy. Dodajemy do niego jogurt , sok i skórkę z pomarańczy 1/2 łyżeczkę pieprzu czarnego, 1/2 łyżeczki soli i 1 lyżeczkę cukru. Całość miksujemy
3.
Masę selerową przekładamy do szprycy i wypełniamy spody babeczek
4.
Plasterki szynki tniemy na 3 paski i z każdego tworzymy różyczki – zwijając je w rulonik.Różyczkę wkładamy w środek babeczki
5.
Babeczki wkłądamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i podpiekamy przez około 10 – 15 minut