Babeczki obiadowe

Było ciasto , więc czas na babeczki 😀 Takie życzenie na obiad miał wczoraj Filip. I niech mi nikt nie mówi , że życie z dzieckiem jest łatwe 😀 Babeczki są bardzo smaczne i można do nich dodać inne warzywa. Jest jeden minus – troszkę źle odchodzą od papilotek – ale ich smak to wynagradza 🙂

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

4 jajka

1 szkl mąki orkiszowej typ 2000

1 spora pojedyncza pierś z kurczaka

1/2 cukini

1 cebula dymka

6 łyżek maślanki

4 łyżki oleju rzepakowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

sól, pieprz , slodka papryka mielona.

 

Sposób przygotowania:

1.Białka ubij ze szczypta soli na sztywno. Dodaj żółtka i całość zmiksuj. Dodaj maślankę i mąkę , wymieszaj.

2.Pierś z kurczaka pokrój w średniej wielkości kostkę. Dodaj Przypraw ( 2 łyżeczki papryki, 1/3 łyżeczki pieprzu, 1/3 łyzeczki soli) i wymieszaj. Usmaż na rumiano na oleju. Ostudź

3. Cukinie umyj. Pokrój w małą kostkę.Dymkę obierz i pokrój w cirniutkie półplasterki.

4. Do ciasta dodaj pierś razem z olejem oraz warzywa. Całość wymieszaj.

5. Blaszkę do babeczek wyłóż papilotkami. Nakładaj porcję ciasta. Piecz 25 minut w 185 stopniach (góra-dół)

6. U nas podawane były z sosem czosnkowym ..mmm…pycha 🙂

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *