Święta coraz bliżej. Dziś już mamy Wielki Czwartek. W Sobotę całymi rodzinami wyruszymy do kościoła święcić … A w koszyczku nie może zabraknąć babeczki . Ja proponuje Wam babeczkę cytrusową. Pomarańczowo – cytrynową. Co prawda moje są dość płaskie… ale tak jest jak się robi je w formie do tartaletek 😀
Składniki:
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
250 g mąki pszennej
250 g cukru
250 g margaryny Kasia
5 jajek
skórka z 1 pomarańczy
skórka z 1 cytryny
sok z 1/2 cytryny
sok z 1/2 pomarańczy
Lukier:
sok z 1/2 pomarańczy
sok z 1/2 cytryny
cukier puder
Sposób przygotowania:
1. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli
2. Do żółtek dodajemy cukier i miksujemy , gdy powstanie biała masa dodajemy margarynę i miksujemy
3. Do masy dodajemy sok z cytrusów oraz skórki i miksujemy. Dodajemy pianę z białek i mieszamy. Przesiewamy mąkę z proszkiem i mieszamy za pomocą drewnianej łyżki.
4. Foremki do babeczek smarujemy olejem rzepakowym. Wylewamy ciastem. Pieczemy około 20 minut( bądź do suchego patyczka) w 180 stopniach (góra-dół)
5. Składniki na lukier miksujemy ze sobą aż powstanie gęsty lukier. Ostudzone babeczki polewamy lukrem