Babeczki „Cyklopki” z malinami

Co dzieci lubią najbardziej? BABECZKI. Najlepiej by były czekoladowe i kolorowe. Więc proszę ! A i dziękuje Marcie R.K za przepis na niezawodny krem maślany !! 😉

A poza tym, w zeszłym tygodniu dopadła mnie choroba 🙁 Dwa dni prawie nieżywa w łóżku… A Filip katar , zapchany nos na maxa, kaszel przez katar a zdrowy – alergia się kłania :-/ I napiszę Wam kochani , że mam dość ! Nic nie działa na ten katar i kaszel !! Mamy leki dla alergików…i guzik… W przedszkolu się na mnie patrzą jak na przestępce… a moje dziecko ma tylko alergie… :-// Byle by wytrzymać do 21 marca bo wtedy idziemy do nowej Pani alergolog, bo ta co ostatnio byliśmy – a tak ją wychwalali….- chciała otruć mi dziecko… Kazała przez pół roku bez przerwy zażywać leki dla alergika….a te leki trzeba odstawić zaraz po ustąpieniu objawów (czyli max 3 dni ) bo może się to źle skończyć…No i ufaj tu lekarzom… 😉 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki na około 25 szt:

2 i 1/2 szkl mąki

2 i 2/3 szkl cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 szkl mleka

250 g masła

4 łyżki kakao

4 jajka

Dżem malinowy

mini groszki czekoladowe

 

Krem:

400 g masła

16 łyżek cukru pudru

sok z 1/2 cytryny

Masa cukrowa:

350 g cukru pudru

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 płaska łyżka żelatyny

30 ml wrzątku

3 łyżki soku z cytryny

ew. odrobina wody

 

Sposób przygotowania:

1.Babeczki:Do mleka dodaj margarynę, cukier oraz kakao. Zagotuj, mieszając od czasu do czasu do momentu, aż cukier i margaryna się rozpuszczą. Ostudź

2. Jajka zmiksuj z ostudzona masą. Dodaj przesianą mąkę oraz proszek oraz groszki, wymieszaj.

3. foremki do muffinek wypełnił papilotkami. Do każdej papilotki wlej odrobinę ciasta, dodaj łyżeczkę dżemu malinowego i wlej ponownie ciasta do 2/3 wysokości i włóż do każdej po 3 wiśnie

4. Piecz ok 15 minut w 200 stopniach (góra-dół)

5. Krem: Miękkie masło ubij na puch dodaj cukier puder i miksuj przez 2-3 minuty. Na koniec dodaj sok z cytryny delikatnie miksując.

6.Masa: Cukier i mąkę przesiej do miski. Żelatynę rozpuść w wodzie

7. Do cukru z mąką dodaj żelatynę, sok z cytryny i ugniataj – gdy masa będzie za twarda i łamała się dodaj odrobinę wody.

8. Masę rozwałkuj i powycinaj kółka na oczy potworka i pozostaw do stwardnienia.

9. Do szklanki dodaj 2 łyżeczki wody i odrobinę barwnika ( czarny bądź niebieski) namocz patyczek do uszu i rób kropki na stwardniałych oczkach.

10 . Ostudzone babeczki ozdób kremem maślanym i ułóż oczko 😉

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *