Sezon na młode warzywa już dawno otwarty. Dlatego trzeba korzystać z niego ile się da 🙂 proponuje Wam pyszny alla bigos z młodej kapusty. Idealny do podania z młodymi ziemniaczkami.

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

1 główka młodej kapusty

3-4 młode marchewki

pęczek koperku

3 cebule

sól, pieprz

 

 

Sposób przygotowania:

1. Kapustę drobno posiekaj. Przepłucz pod wodą. Wrzuć do garnka zalej wodą , dodaj lyżeczkę soli. Gotuj od momentu zagotowania około 15 minut

2. Kapustę odcedzić . Marchew obierz, umyj, i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Cebulę obierz i pokrój w pół plasterki

3. Do kapusty dodaj marchew, cebulę , posiekany pęczek koperku. Dodaj 2 łyżki. Całość duś około 15 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem